Cred ca toata lumea a auzit de hotelul Burj Al Arab din Dubai, cunoscut ca fiind “singurul hotel de 7 stele din lume”. Ma rog, asta cu stelele in numar de 7 e o smecherie de comunicare, dar pe diverse site-uri am citit ca ar fi intr-adevar cel mai bun hotel din lume (pe altele, nici macar nu e considerat ca cel mai bun din Dubai). In fine, clasamentele mai mult sau mai putin subiective pot spune ce vor, ceea ce este cert este ca Burj Al Arab este cladirea simbol al unui oras care incearca din toate miliardele sa surprinda prin luxul, recordurile si extravagantele sale. Am fost de doua ori in Burj Al Arab (nu intra oricine, ci doar cine doarme aici sau are programare la masa), dar nu am patruns decat in zona receptiei si am mancat la 2 restaurante (de fiecare data intr-altul, odata in cel pescaresc, a doua oara intr-unul cu specfic arabesc). Ei bine, Teo Stefan, jurnalist si fondator al site-ului Iconic Stays a avut sansa sa stea timp de 3 zile in legendarul hotel, asa ca l-am rugat sa povesteasca ce se intampla in spatele impresionantei fatade in forma de dhow (vasul de panza traditional arabesc)… Asa ca haideti sa navigati impreuna cu Teo prin luxul absolut made in Dubai.
Cand spui “sapte ani de-acasa” te gandesti la educatia primita. Sau la cea lipsa, mai ales ca foarte multi nu o au. In cazul unui personaj extrem de potent financiar insa, expresia asta semnifica si altceva: perioada petrecuta la Burj Al Arab, emblematicul hotel din Dubai. Da, ati citit bine. Omului nostru i-a placut atat de mult “Turnul Arabilor” incat a facut check-in-ul intr-o buna zi si de-abia peste sapte ani si-a amintit sa faca check-out.
Mai modest, am petrecut doar doua nopti la Burj Al Arab si, oricat de mult am incercat sa aflu identitatea personajului respectiv, nationalitate sau cu ce se ocupa, nu am reusit. Stiu cei de la Jumeirah – corporatia care detine “cel mai luxos hotel din lume” – sa protejeze identitatea oaspetilor, nu-i poti trage de limba asa de usor! Am aflat insa urmatoarea chestie: cei mai cheltuitori oaspeti sunt din Orientul Mijlociu (era de asteptat), chinezii, americanii, britanicii si – cum puteau sa lipseasca tocmai ei? – rusii. Ordinea este aleatorie. Apropo, hotelul este clasificat oficial ca unul de 5 stele. Cele sapte stele i-au fost atribuite, neoficial, de o jurnalista britanica, impresionata de luxul si opulenta Burj-ului, care a vrut astfel sa sublinieze diferenta dintre Burj Al Arab si alte proprietati high-end.
In 1993, arhitectul britanic Tom Wright de la WS Atkins s-a apucat de proiect si a promis ca rezultatul va fi emblematic. O cladire inconfundabila, usor de desenat din cateva miscari – vezi Opera din Sydney, turnul Eiffel din Paris sau piramidele egiptene – care sa puna Dubaiul pe harta turistica a lumii. In realizarea formei viitorului hotel, Wright s-a inspirat din ambarcatiunile locale din Emirate, dhows, mai precis din panzele acestora. Ca fapt divers, langa Burj se afla un alt hotel de 5 stele – Jumeirah Beach Hotel – care are forma unui val. Constructia Burj-ului a inceput in 1994 si a implicat 3.000 de companii + contractori, respectiv 250 de designeri din Marea Britanie, SUA si Dubai. In orice moment al zilei sau al noptii, puteai gasi 3.500 de muncitori la fata locului, pe insula ridicata la 280 de metri de tarm. Doi ani au fost necesari pentru terminarea insulei si inca trei pentru ridicarea cladirii.
Burj Al Arab, cel mai inalt hotel din lume (321 m) care ofera doar apartamente – 202 la numar, cu suprafete cuprinse intre 170 si 780 m2 – a fost inaugurat in urma cu 15 ani, pe 1 decembrie 1999. Este mai inalt decat turnul Eiffel, cu 60 de metri mai scund decat Empire State Building si are un atrium inalt de 180 de metri unde Statuia Liberatii poate incapea lejer. In acest atrium cu coloane aurite regasim si o fantana care, la intervale regulate, arunca un jet de 42 de metri. Pentru ca tot aminteam de ambarcatiunile locale, uriasa panza alba a hotelului are doua straturi si este ranforsata cu fibra din sticla si teflon, fiind prima data cand aceasta tehnologie a fost folosita la o cladire, oriunde in lume. Construirea Burj-ului a necesitat 70.000 de metri cubi de beton si peste 9.000 de tone de otel. Hotelul are o greutate de 250.000 de tone, iar cladirea este sustinuta de 25 de coloane care intra 45 de metri sub apa.
Fantana din fata hotelului se numeste Ellipse si contine 20.000 de litri de apa din care, uneori, ies flacari. Ati vazut, cu siguranta, scena asta pe YouTube sau in documentarele TV. Imbinarea focului cu apa este o premiera mondiala, realizata de compania americana Wet Design, care a gandit si fantanile dansatoare din fata hotelului Bellagio, Las Vegas. Burj Al Arab isi intampina oaspetii cu trei acvarii uriase si peste 50 de specii de pesti. Doua acvarii sunt situate in lobby, langa scarile rulante care duc spre atrium, si unul – circular – in restaurantul “subacvatic” Al Mahara. Interioarele hotelului au fost realizate de asiatica Khuan Chew (KCA International), care s-a inspirat din cele patru elemente – pamant, aer, foc, apa – dar si din traditiile si cultura araba. Nu mai e nevoie de precizat ca la interior s-au folosit doar cele mai scumpe si mai bune materiale: covoare facute la comanda in Africa de Sud si India, marmura din Brazilia si Italia, respectiv candelabre din Marea Britanie si usi de lemn din Dubai. Apropo de marmura Statutario, utilizata pentru pereti si podele, este aceeasi marmura folosita de Michelangelo pentru celebrele sale sculpturi. La Burj Al Arab regasim peste 30 de tipuri de marmura care acopera, in total, aproape 24.000 m2: 10.000 m2 la podelele din apartamente si lifturi si 23.000 m2 in spatiile publice. Lista este incheiata de 43.446 m2 de sticla folositi la interior si aproximativ 1.790 m2 foita de aur de 24 k regasiti in decoratiunile interioare.
Desi am fost de mai multe ori la Burj Al Arab in cadrul unor tururi pentru presa, nimic nu se compara cu o sedere propriu-zisa, cu check-in si tot tacamul. Inainte de a trece podul care face legatura cu insula, numele iti este verificat pe o lista de catre un agent de securitate, care iti spune apoi, zambitor: “Welcome to Burj Al Arab!”. Ulterior, barierele metalice – similare cu cele regasite la intrarea in bazele militare – sunt coborate si ai cale libera spre luxul suprem. La Burj Al Arab poti sosi cu taxiul, pretinzand ca esti un miliardar excentric, dar si pe calea aerului, cu elicopterul, sau in confortul unui Rolls-Royce Phantom alb din flota hotelului. Daca optezi pentru elicopter, inainte de aterizare vei avea parte si de un tur aerian al Dubaiului de vreo 15 minute, dupa care covorul rosu te asteapta la coborarea de pe helipad. Acelasi helipad situat la etajul 28 pe care Agassi si Federer au jucat tenis, pe care Aston Martin a adus un supercar Vanquish pentru a marca centenarul firmei sau pe care David Coulthard a facut “cerculete” cu monopostul de Formula 1. La cerere, aici se pot organiza si nunti.
Revenim cu picioarele pe pamant. La intrare esti preluat de un membru al staffului, care te va escorta pana ajungi in apartament, nu inainte ca un mic comitet de primire sa-ti ofere dates (curmale) si cafea in recipiente aurite. Asa cum spuneam, Burj Al Arab nu are camere, ci doar apartamente, 202 la numar. Toate duplex, pe doua etaje. Vazand “Claudia” scris pe ecuson, am crezut ca domnisoara care m-a intampinat este romanca, dar aveam sa aflu ca este din Portugalia. De mentionat ca in lobby nu exista receptie obisnuita, ci doar doua birouri in forma unor scoici aurite. La urma urmei, nici nu e frumos ca oaspetii de calibru care stau la Burj sa astepte la coada pentru a-si primi cardul de acces. In schimb, fiecare etaj dispune de propria receptie, pe care o vezi de indata ce iesi din lift. Personalul de aici se ridica politicos si te saluta cand te vede, iar check-in se face in confortul propriului apartament. In cazul meu, apartamentul 2202. Situat la etajul 22 si cu vedere spre insula-palmier. Suprafata: 170 m2. Adica un apartament entry-level, cel mai spatios (Royal Suite) intinzandu-se pe 780 m2.
Dupa ce faci check-in-ul, un valet – aflat non-stop la dispozitia ta – te intreaba mai intai daca te poate ajuta cu despachetarea bagajului sau cu pregatirea jacuzziului pentru a te relaxa dupa calatorie. Apoi iti face turul apartamentului, explicandu-ti functiile telecomenzii “master”, cum poti actiona draperiile folosind telecomanda televizorului – cu care poti deschide si usa de la intrare cand suna cineva – si iti arata setarile iluminarii ambientale plus alte gaselnite. La Burj Al Arab lucreaza peste 1.600 de persoane din 75 de tari, raportul staff/apartament fiind de 8:1, printre cele mai ridicate din lume. Fiecare oaspete de la Burj Al Arab primeste, pe durata sederii, un iPad aurit (24 k, evident) pentru uz personal, care include si un ghid digital al hotelului (restaurante, modalitati de relaxare etc.). Inainte de a-l primi trebuie sa semnezi un formular prin care te angajezi sa-l returnezi in aceeasi stare, fara zgarieturi sau vreun jailbreak facut. iPad-urile respective, “decorate” de o firma londoneza, costa 8.100 de dolari si pot fi achizitionate, ca suvenir, din incinta hotelului. Ce sa vezi? Sold-out. Cu cateva minute inainte de sosirea mea un rus il cumparase pe ultimul, asa ca m-am multumit cu cel primit pe durata sederii. Pe langa iPad-urile aurite de 9.7 inch (full-size) se pot cumpara si iPad-uri Mini, respectiv iPhone 5s si BlackBerry Q10. Evident, aurite (24 k). Bling.
La interior, Burj Al Arab nu va fi, cu siguranta, pe gustul tuturor. Amestecul de culori vii – violet cu galben si portocaliu sau albastru cu verde – li se va parea multora kitsch. Daca stii insa cateva lucruri despre cultura araba, despre ce asteptari au si stilul lor de viata, interioarele Burj-ului sunt fix din filmul respectiv. Revenind la apartamentul entry-level in care am stat (170 m2), oaspetii se bucura de cosmetice de lux Hermes (pentru el) si Kelly Caleche (pentru ea), jacuzzi, 17 tipuri de perne, materiale de cea mai fina calitate si pat matrimonial. Pasionatii de tehnologie au la dispozitie, pe langa iPad-ul aurit despre care vorbeam mai inainte, un Apple iMac de 21 inci, docking station Bose pentru iPhone/iPod, un media hub, imprimanta/copiator/scanner/fax si doua televizoare de 28 si 42 de inci (cel din living-room, aurit).
Ar fi multe de spus si despre cele doua apartamente Regale care ocupa intreg etajul 25, dar mai bine lasam fotografiile sa vorbeasca. Fiecare Royal Suite se intinde pe 780 m2, are lift privat si sala de cinema; aduceti popcornul! Dupa ce te pierzi si te regasesti in interiorul unuia (gratie PR-ului, am vizitat apartamentul 2502), remarci si zona privata de dining pentru 12 persoane, doua baruri personalizate, dressingurile uriase si un chiar un pat rotitor. Intrarea dedicata personalului auxiliar si valetilor nu lipseste, cum nu lipseste nici bucataria complet utilata in caz ca inaltii oaspeti prefera o delicatesa anume.
In materie de restaurante si baruri, noua la numar, Burj Al Arab nu dezamageste. Cele mai cunoscute sunt Al Mahara – restaurantul “subacvatic” si Al Muntaha (restaurant si Sky View Bar), aflat la 200 de metri inaltime, pe partea opusa helipadului. Ca experienta alaturi de persoana iubita recomand – in orice zi a saptamanii – o cina romantica in Al Mahara, langa uriasul acvariu circular. Accesul in Al Mahara se face printr-un lift privat din care nu lipsesc insertiile aurite (“submarinul” care imita o coborare in adancuri, cu sunete si imagini specifice, nu era functional). Alaturi de rechini si alte vietuitoare, George, vedeta acvariului (Napoleon-fish), se face imediat remarcat prin aspectul sau. Daca optati pentru Al Muntaha, restaurantul aerian situat la etajul 27, pe langa preparatele si bauturile rafinate, aveti parte si de panorame memorabile asupra insulei-palmier si tarmului. Doua lifturi expres panoramice urca pana in Al Muntaha cu 6 m/s, timp in care admirati apele Golfului Persic. Duceti-va in Al Muntaha pentru a savura ceaiul de la ora 5 sau pentru cocktailuri. Nu veti regreta.
Tragand linie, cele doua nopti petrecute la Burj Al Arab in apartamentul entry-level de 170 m2 (Deluxe One-Bedroom Suite) ar fi costat 3.600 de dolari. Si asta in extra sezon, la sfarsit de iulie. Adaugam cina in doi din Al Mahara – unde nu am exagerat cu sampaniile comandate sau cu delicatesele, optand pentru un meniu “normal”: 600 de dolari. In total, 4.200 de dolari. Evident, in sezon preturile cresc simtitor. Dincolo de aceste cifre sau discutii subiective legate de ambianta interioarelor si arhitectura, Burj Al Arab ramane o experienta care trebuie incercata cel putin o data in viata. Este un hotel emblematic care a pus Dubaiul pe harta lumii la fel cum Parisul este recomandat de turnul Eiffel, Londra –de Big Ben sau New Yorkul de Central Park. Iar daca nu aveti ocazia sa petreceti macar o noapte la Burj, puteti face oricand o rezervare intr-unul dintre barurile sau restaurantele hotelului pentru “a gusta” putin din ambianta “celui mai luxos hotel al lumii”.
Teodor Stefan
Imagini Burj Al Arab
Inalt de 321 metri, Burj Al Arab se afla pe o insula situata la 280 metri in larg.
In acvariile din lobby si in acvariul circular din Al Mahara regasim peste 50 de specii de pesti.
Hotelul nu are receptie traditionala in lobby. Nu e frumos ca distinsii oaspeti sa stea la coada la check-in, nu?
Inalt de peste 180 de metri, atrium-ul poate primi si Statuia Libertatii
Fiecare etaj dispune de propria mini-receptie
Welcome desk-ul de la etajul 22. Apartamentul 2202 se afla in dreapta
Valetul personal este la dispozitia ta 24/7 si primul lui raspuns nu va fi niciodata “nu”.
Un colt al living room-ului dintr-un apartament entry-level (Deluxe One-Bedroom Suite).
Pentru apusuri memorabile, cereti apartamente cu vedere spre insula-palmier.
Toate apartamentele din Burj Al Arab, 202 la numar, sunt duplex
Jacuzzi, cabina de dus (mascata de coloana) si cosmetice de lux Hermes pentru el si ea.
Dormitorul cu pat matrimonial se afla la etajul superior. Oglinda e de efect.
Am fost intampinat cu dates (curmale) si in lobby, la sosire, si in apartament.
iPad-ul aurit (24k) costa 8.100 de dolari si este oferit fiecarui oaspete pe durata sederii. Cand exista in stoc si nu este sold-out, poate fi achizitionat ca suvenir din incinta hotelului
Bling: iPad-ul aurit si televizorul cu diagonala de 42 inci. Se asorteaza.
Un detaliu interesant: ceasul proiectat pe perete, deasupra scarii
Piscina interioara infinity se afla la etajul 18. Nu este mare, dar e spectaculoasa.
In capatul bibliotecii regasim o masa de snooker. Amatori de trick shots?
Intrarea in apartamentul Regal este dominata de scara impunatoare
Propriul cinema pentru oaspetii fiecaruia dintre cele doua Royal Suites.
Sa luam pranzul sau cina sub cerul liber… De plouat, sigur nu ploua.
Multe perne, culori vii si insertii aurite in zona de relaxare a apartamentului Regal
Royal Suite: unul dintre cele doua paturi este rotitor. Tot etajul 25 este ocupat de cele doua apartamente Regale
Baia din apartamentul Regal este cam cat un dormitor dintr-un apartament entry-level
Piscina cu vedere spre Jumeirah Beach Hotel, “valul” de langa Burj Al Arab.
Restaurantul si Sky View Bar-ul Al Muntaha. Etajul 27, la 200 de metri inaltime.
Intrarea in restaurantul “subacvatic” Al Mahara are, cum altfel, specific marin.
Cina romantica in doi la o masa aflata langa geamul acvariului este obligatorie!
George (Napoleon-fish) este vedeta acvariului din Al Mahara, alaturi de cativa rechini
Doi ani au fost necesari pentru terminarea insulei si trei pentru ridicarea cladirii
Obligatoriu: o plimbare la apus pe plaja privata alaturi de persoana iubita.
Sursa: Sapte ani la Burj Al Arab de Teo Stefan | vezi mai multe pe ImperatorTravel